Cysterny spożywcze – czym różnią się od zwykłych?

Cysterny spożywcze to rodzaj naczep do tirów, które służą od transportu płynnej – ale nie tylko – żywności. Zakres produktów, jakie można za ich pomocą przewozić, jest doprawdy szeroki. To z jednej strony wszelakiego rodzaju płyny, jak soki owocowe i koncentraty, oleje, mleko i jego pochodne, alkohole czy nawet czekolada. Jednocześnie tego typu naczepy wykorzystuje się także w przypadku przewożenia sypkiej żywności, jak np. zboża, kasze, mąka czy cukier.

Cysterny spożywcze jedno i wielokomorowe

Cysterny spożywcze wielokomoroweOczywiście, cysterny spożywcze do transportu płynów są nieco inne niż te, którymi przewozi się żywność sypką. Wszystkie wszelako posiadają bardzo wysoki poziom szczelności. Dzięki temu żadne zanieczyszczenia z zewnątrz nie przedostają się do środka, a jednocześnie nie ma ryzyka, iż towar nam będzie uciekał na zakrętach. Cysterny mają różną konstrukcję, są jedno, dwu- lub trzykomorowe. Służy to optymalizacji usług transportowych. Jeżeli ktoś zamawia transport mniejszej ilości danego ładunku, możemy pozostałe komory załadować innym transportem, który ma być dostarczony w tą samą lokalizację.

Zaplecze logistyczne dla cystern

Nowoczesne cysterny spożywcze stanowią trzon floty pojazdów firmy Stando. Razem z rozbudowanym zapleczem logistycznym w postaci warsztatów, myjni i stacji przeładunkowych stanowią dobrą bazę do zorganizowania usług logistyczno-spedycyjnych na terenie Polski i Europy. Oferują także wynajem swoich pojazdów, możliwość wejścia w spółką czy możliwość skorzystania z zaplecza. Każdy, kto wiem jak podpiąć cysternę do ciągnika siodłowego, będzie zainteresowanych ich możliwościami.